Weekeendavisen Torsdag den 21. december 2006 (uddrag)

Orkaner. De udeblev i år, og 125 af verdens førende orkanforskere beder os slå koldt vand i blodet.

Af FREDE VESTERGAARD 

FREMTIDENS klima har figureret i usædvanlig mange nyhedshistorier dette efterår. En af årsagerne har været FNs klimakonference i Nairobi i november. Forud for de årlige klimakonferencer publiceres der traditionelt mange undersøgelser, som kan understøtte fremskrivningerne af truende klimaændringer. I år ikke mindst den britiske Stern-rapport om de forventede økonomiske konsekvenser af klimaændringerne og omkostningerne ved at omlægge energiforsyningen.

Al Gore-filmen En ubekvem Sandhed har også medvirket til at øge opmærksomheden på klimaproblematikken. Ikke bare i USA, men også i mange lande i Europa. En tredje årsag er det usædvanlig milde vejr i det nordatlantiske område, som i flere lande er det varmeste nogensinde, siden man påbegyndte regelmæssige temperaturmålinger.

Imens fortsætter den videnskabelige debat. Sidste års mange orkaner mod den amerikanske golf- og østkyst, herunder orkanen Katrinas brud på digerne omkring New Orleans, resulterede i en intens debat blandt amerikanske forskere om, hvorvidt det store antal orkaner var en tilfældighed eller udslag af Global Warming – altså drivhuseffekten. Debatten har været så intens, at en debat om emnet på årsmødet i det amerikanske meteorologiske selskab for nogle måneder siden af samme grund blev aflyst.

I år har der imidlertid ikke været en eneste orkan, der er gået ind over land på den amerikanske golf- eller østkyst. Det var der for øvrigt heller ikke i 2000 og 2001. Det beviser ingenting videnskabeligt set, for klimaændringerne ventes ikke fremadskridende at resultere i, at klimaet bliver værre år for år, men det spiller en rolle i den politiske diskussion.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at FN-organisationen World Meteorological Organization, som det mellemstatslige klimapanel IPCC i øvrigt sorterer under, i mandags udsendte en pressemeddelelse. Her hedder det, »at en konsensus af 125 af verdens førende tropiske orkanforskere mener endnu ikke, at man kan drage nogen sikker forbindelse mellem menneskeskabt klimaændring og tropiske orkaners intensitet og hyppighed.« Pressemeddelelsen understregede, at mere forskning i sammenhængen er nødvendig, og konstaterede, at de stigende skader, som man har set som følge af orkaner, i første række skyldes, at der er en stigende koncentration af mennesker og infrastruktur i kystområderne. Pressemeddelelsen fra WMO vakte dog ikke nogen synderlig opmærksomhed i medierne.